joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
10. "Islamism förstörde min barndom"
Preview
0:00
-27:43

10. "Islamism förstörde min barndom"

Förbjud slöja i grundskolan, säger Rehzan i dagens podd. Hon är uppvuxen under kvinnoförtryck och sett islamism på nära håll. När hon berättar om det blir hon kallad hora av muslimska män.

Prenumerera för hela avsnittet

I Sverige har enskilda skolor inte rätt att förbjuda elever att bära slöja. Det innebär att många unga tjejer idag aldrig får en fristad från religiöst förtryck. De får inte umgås med killar, inte gå utanför hemmet utan att täcka sig och inte lära sig simma eller cykla. 

Inte ens barn i förskolan kommer undan sina föräldrars religiösa påbud. När Göteborgs-Posten häromåret granskade förskolor i storstädernas utsatta områden avslöjades att fler än hälften tvingade barnen att bära slöja. Vissa skickade till och med filmer till föräldrarna för att visa att barnen inte tog av sig slöjan.

Ett parti som länge drivit frågan om slöjförbud i grundskolan är Sverigedemokraterna, men hittills har de inte fått gehör för ett sådant lagförslag. Samtidigt börjar allt fler företag, kommuner och intresseorganisationer använda bilder på slöjbeklädda tjejer i reklam och marknadsföring. Och på nätet säljs slöjor numera till två-åringar.

Detta diskuterar vi i dagens poddavsnitt där slöjmotståndare möter personer som anser att det är kvinnans plikt att täcka sig.

Lyssna och berätta gärna vad du tycker.


Observera att artikelkommentarer inte förhandsgranskas av redaktionen och betraktas inte som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

This post is for paid subscribers

joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
Journalistik och debatt av Joakim Lamotte. För hela avsnitt skapa en prenumeration på: www.joakimlamotte.se/subscribe