joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
9. ”Lamotte, kom till Kronogården utan poliser!”
Preview
0:00
-19:02

9. ”Lamotte, kom till Kronogården utan poliser!”

I Dagens poddavsnitt debatteras höjningen av åldersgränsen för epa-taktorer. Ett ämne där vi slipper höra adidasriddare skrika ”knolla din mamma” tänker du? Då tror du tyvärr fel.
Killar som av någon anledning alltid vill frottera sig med meningsmotståndares mammor.

Prenumerera för hela avsnittet

I nästan varje livesänt poddavsnitt jag hittills spelat in är det personer som tar sig in för att hota, bråka och skrika könsord. Ofta är de arga eftersom ämnet handlar om exempelvis islam, Palestina eller slöjförbud i skolan.

I veckans podd debatteras däremot det nya förslaget om höjd åldersgräns för epa-traktorer, vilket föranledde att det skulle bli en lugnare tillställning. Eftersom ortengrabbar knappast har speciellt stor relation till epa-traktorer borde vi väl slippa dem i debatten, tänkte jag i min enfald.

Men det dröjde inte länge innan killar kom in i livesändningen och började prata på förortssvenska om vad de ville göra med andra personers mammor. En av dem var från Kronogården i Trollhättan som jag besökte under kravallartade former för några år sedan. Han ville att jag skulle komma dit igen och möta honom utan poliser.

Vissa undrar varför jag väljer att inte klippa bort de här killarnas hotelser, könsglosor och allmänna förpestande av samtalet. Svaret är att deras attityd och åsikter inte försvinner bara för att man raderar det från media. Bättre då att visa upp det så att publiken blir varse vilka strömningar som florerar i samhället. Hade podden däremot producerats av Sveriges Radio skulle sannolikt allt som kunde framställa dessa killar i dålig dager klippts bort från det färdiga programmet.

Personligen väljer jag att behålla det för att visa hur verkligheten ser ut och vilka värderingar som vi måste jobba med att bekämpa. Tyvärr breder den här typen av ortenmentalitet ut sig i samhället och är en fara för såväl brottsutvecklingen som kvinnosynen i Sverige. 

Lyssna gärna och gör er egen bedömning.


Observera att artikelkommentarer inte förhandsgranskas av redaktionen och betraktas inte som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

This post is for paid subscribers

joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
Journalistik och debatt av Joakim Lamotte. För hela avsnitt skapa en prenumeration på: www.joakimlamotte.se/subscribe