joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
7. "Blev bög för att få asyl i Sverige"
3
Preview
0:00
-22:52

7. "Blev bög för att få asyl i Sverige"

I dagens poddavsnitt debatterar kristna svenskar med invandrare om huruvida det ska bli förbjudet för asylsökande att döpa sig i svenska kyrkan.
3

Prenumerera för hela avsnittet

När en man attackerade en mamma och hennes två döttrar med frätande syra i Storbritannien för en månad sedan utbröt en intensiv debatt i landet. Anledningen var att gärningsmannen fått asyl trots att han tidigare dömts för sexualbrott.

Motiveringen till asylbeslutet var att en präst låtit döpa mannen vars syfte var att konvertera från islam till kristendom. Efter dopet ansågs det att mannen riskerade att förföljas om han återvände till sitt hemland och han tilläts därför bli kvar i Storbritannien. 

Händelsen gjorde folk vansinniga och nu debatteras fenomenet att asylsökande i Storbritannien fuskar sig till uppehållstillstånd genom att konvertera till kristendom. Även här i Sverige väcktes frågan när liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm förra veckan föreslog att kyrkor i Sverige borde sluta att döpa asylsökande. Mothuggen kom som brev på posten från såväl präster som politiska motståndare.

Share

För egen del har jag genom åren stött på flera personer som öppet berättat om hur de konverterat till kristendomen enbart för att få asyl. Jag har till och med mött människor som ljugit om sin sexuella läggning för att försöka övertyga Migrationsverket att de borde få stanna i Sverige.

Det här debatterar vi i dagens poddavsnitt där såväl kristna svenskar som personer med invandrarbakgrund vittnar om fenomenet.

– jag har stött på personer som fifflat sig igenom systemet och kallat sig för kristna bara för att få uppehållstillstånd. Jag har ett par människor runt mig som kommit till Sverige och försökt konvertera till kristendomen från islam för att få uppehållstillstånd, säger en man i podden.

Vilka länder är de ifrån?

– Afghanistan, Kurdistan, Iran, Afrika, många länder. Det är mestadels Afghaner som jag sprungit på, fortätter han.

En annan kvinna i podden berättar om en man hon känner som gick in i ett fejkat homosexuellt förhållande för att försöka få asyl i Sverige.

Lyssna gärna på avsnittet och berätta vad du tycker.


Observera att artikelkommentarer inte förhandsgranskas av redaktionen och betraktas inte som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

This post is for paid subscribers

joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
Journalistik och debatt av Joakim Lamotte. För hela avsnitt skapa en prenumeration på: www.joakimlamotte.se/subscribe