joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
3. "Svenska poliser är alldeles för snälla"
1
Preview
0:00
-24:41

3. "Svenska poliser är alldeles för snälla"

Ett bra verktyg för att sätta dit kriminella, eller något som kommer leda till rasprofilering och rasism? Åsikterna går isär när regeringens förslag om visitationszoner debatteras i dagens poddavsnitt
1

Prenumerera för hela avsnittet

”Svenska poliser är alldeles för snälla” säger kvinnan med invandrarbakgrund till mig när hon får ordet. Hon vill att polis ska få möjlighet att använda hårdare tag för att skapa trygghet i området där hon bor. Genast får hon mothugg av ortenkillar som tycker att poliser är rasister som stoppar dem hela tiden utan anledning. Några av killarna använder könsord och kommer med hotelser.

Jag tänker på alla gånger jag besökt svenska förorter och sett unga grabbar skrika, kasta sten och filma poliser utan att det får några som helst konsekvenser. Vid flera tillfällen har poliser berättat för mig att de inte vågar gripa in med risken att hängas ut på film i sociala medier som rasister och senare få skit av sina chefer. Varje gång de gör ett ingripande samlas mängder av personer runtomkring för att störa deras arbete och poliserna vet att varje rörelse de gör riskerar att hamna på Instagram och nagelfaras av allmänheten.

Nu vill regeringen införa visitationszoner, vilket skulle underlätta polisens arbete, enligt många poliser jag pratat med. Men alla är inte nöjda. Ortengrabbarna i dagens podd gastar om rasism och rasprofilering. För egen del är jag övertygad om att den som har rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig. För precis som kvinnan med invandrarbakgrund säger så har vi en av världens snällaste poliskårer. Medan de som är emot visitationszoner oroar sig för vissa personers integritet så oroar andra sig för att deras barn riskerar att bli rånade och misshandlade av hänsynslösa gängkriminella personer.

Om ni frågar mig så vet jag vilken sida jag står på i debatten om visitationszoner. Lyssna gärna på dagens poddavsnitt och säg sen vad ni tycker. 


Observera att artikelkommentarer inte förhandsgranskas av redaktionen och betraktas inte som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

This post is for paid subscribers

joakimlamotte.se
LIVE med Lamotte
Journalistik och debatt av Joakim Lamotte. För hela avsnitt skapa en prenumeration på: www.joakimlamotte.se/subscribe